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méthode Kjeldahl [1 fiche]

Fiche 1 2012-09-24

Anglais

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Biochemistry
  • Food Industries
  • Grain Growing
DEF

A procedure for determining protein content of organic substances by first determining nitrogen content.

OBS

Protein nitrogen is converted to ammonia by digestion with sulphuric acid and distillation after addition of sodium hydroxide (alkali); amount of nitrogen is determined from the amount of ammonia and then converted to protein content by multiplying by a constant factor (5.7 for wheat)

OBS

Named after the Danish chemist Kjeldahl (1849-1900).

OBS

Kjeldahl procedure: term used at the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Biochimie
  • Industrie de l'alimentation
  • Culture des céréales
DEF

Procédé servant à établir la teneur en protéines des substances organiques en déterminant d'abord leur teneur en azote.

OBS

L'azote des protéines est converti en ammoniaque par digestion à l'acide sulfurique et distillation après addition d'hydrozyde de sodium (alcali); on calcule la quantité d'azote d'après la teneur en ammoniaque convertie en teneur en protéines en la multipliant par un coefficient constant (5.7 pour le blé).

OBS

Porte le nom du chimiste danois Kjeldahl (1849-1900).

OBS

méthode Kjeldahl; procédé Kjeldahl : termes en usage à la Commission canadienne des grains.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química analítica
  • Bioquímica
  • Industria alimentaria
  • Cultivo de cereales
DEF

Proceso de análisis químico para determinar el contenido en nitrógeno de una sustancia química.

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